A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Гладківський старостинський округ
Голопристанської міської ради

СНІД на Херсонщині: надія є

Дата: 15.05.2019 15:11
Кількість переглядів: 184

 

СНІД на Херсонщині: надія є

 

Сьогодні Україна - це держава, де ВІЛ-інфекція/СНІД є соціальною проблемою. На сьогодні в Україні з ВІЛ/СНІД живуть біля 138 тисяч осіб, в переважній більшості – це молоді люди.

Близько 1% населення України інфіковано вірусом імунодефіциту людини. Україна має найвищий в світі показник по темпам поширення цієї інфекції.

Незважаючи на певні зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування, неурядових організацій і суспільства в цілому, ситуація з поширенням ВІЛ-інфекції/СНІДу в області залишається напруженою.

Станом на 01.01.2015 року на диспансерному обліку в лікувально-профілактичних закладах області знаходилося 3830 ВІЛ-інфікованих осіб з встановленим клінічним діагнозом, з них 286 дітей, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, у тому числі 77 дітей із заключним діагнозом ВІЛ-інфекція. Хворих на СНІД 703 осіб, з них 11 дітей та 4 підлітка.

За основними статистичними показниками розвитку епідемії ВІЛ-інфекції наша область відноситься до областей з високими показниками захворюваності на ВІЛ-інфекцію та СНІД та поширеності цих хвороб. Проте за останні роки відмічається зниження швидкості епідемії ВІЛ. Щорічно показник смертності від СНІДу реєструється нижче за український, з 2006 року не реєструвалась смертність від СНІДу серед дітей.

В області проводиться певна робота по профілактиці ВІЛ-інфекції.

Херсонський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом повністю забезпечений обладнанням для повноцінної роботи. На теперішній час лабораторія діагностики ВІЛ-інфекції оснащена сучасним обладнанням, в якій безкоштовно проводяться різноманітні дослідження для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. В області забезпечені умови для необмеженого безкоштовного обстеження населення на ВІЛ-інфекцію, за 2014 рік лабораторією СНІД-центру обстежено на ВІЛ-інфекцію більше 56 тис. осіб, виявлено 691 особу з позитивним результатом.

Зараз в Україні, у тому числі і в нашій області, кожен ВІЛ-інфікований та хворий на СНІД має доступ до ефективної антиретровірусної терапії, яка подовжує життя хворого та робить його якісним. На теперішній час антиретровірусну терапію отримують 1721 мешканців області, з них за кошти державного бюджету отримують терапію 1357 хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, з них 79 дітей, та за кошти Глобального фонду боротьби з туберкульозом, СНІДом та малярією – 364 особи.

В області особлива увага приділяється профілактиці передачі ВІЛ від матері до дитини. Зараз, завдяки ефективній профілактиці ВІЛ-інфекції у вагітній та новонародженій нею дитині в нашій області, 99 із 100 народжених дітей залишаються здоровими.

На масштаби епідемії ВІЛ/СНІДу впливають причини, які поглиблюють критичну ситуацію в країні, саме: економічна нестабільність, зростання безробіття, особливо серед молоді, наркотизація молоді, знецінення інституту сім'ї, недостатня інформація щодо шляхів передачі та профілактики ВІЛ-інфекції серед загального населення та ін.

Необхідно пам'ятати, що будь-яка людина має однаковий ризик заразитися вірусом імунодефіциту людини. На сьогодні ВІЛ/СНІД не зважає на такі традиційні кордони, як статева належність, сексуальні вподобання, спосіб життя, соціальний статус чи расу. Всі ми рівні перед ризиком бути враженими ВІЛ-інфекцією і тільки від нас самих, від нашого розуміння ризику, від нашої поведінки залежить наше здоров'я.

Досі єдиним реальним заходом, за допомогою якого людство має можливість боротися зі СНІДом, є зміна поведінки людини на більш безпечну щодо можливості інфікування ВІЛ. З ВІЛ-інфекцією пов'язані такі поняття як стигма та дискримінація. Законодавство України зобов'язує нас захищати права людини незалежно від його ВІЛ-статусу, соціального положення, сексуальних або інших особливостей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора