A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Гладківський старостинський округ
Голопристанської міської ради

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів

Дата: 21.08.2019 16:22
Кількість переглядів: 209

https://rada.info/upload/users_files/04335447/f611c004e2af3b0bcb9f22f1d7c1de92.jpg

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Це однорічна рослина родини складноцвітних. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

       Біологія, морфологічні особливості. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, котре утворюється в великій кількості.

        Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.

      Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення:

 –Фітосанітарних заходів: контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму. 

Агротехнічних (ліквідаційних) заходів : застосування гербіцидів, механічне скошування тощо та запобіганню його подальшого розповсюдження (відповідно до ст.10 Закону «Про карантин рослин»).

Слід зазначити, що вищезазначені заходи матимуть результат лише при їх  систематичному виконанні протягом тривалого періоду.

За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Невжиття заходів по боротьбі з бур’янами відповідно до ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладання штрафу:

- на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.     

Дбайливе відношення кожної людини до навколишнього природного середовища - це великий вклад у його збереження.                         

 

Амб    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора