A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Гладківський старостинський округ
Голопристанської міської ради

Кримінальна відповідальність

Дата: 03.04.2020 14:12
Кількість переглядів: 227

    • Кримінальна відповідальність.

Диспозиція статті 325 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за порушення правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань.

Санкції: штраф до 1700 грн (згідно з останніми змінами від 17000 до 51 000), арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, а за частиною другою позбавлення волі від 5 до 8 ми років.

Звертаємо вашу увагу, що суб'єкт даного злочину спеціальний. Ним може бути тільки особа, в службові або професійні обов'язки якої входить виконання правил, встановлених з метою запобігання інфекційних захворювань та боротьби з ними (працівники Госпотребслужби, інших органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, посадові особи підприємств, установ і організацій).

 

У реєстрі судових рішень практично немає вироків за цією статтею, але тут слід пам'ятати і про безпрецедентність ситуації, що склалася.

Також існує і ст. 137 КК України, яка передбачає відповідальність за невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого.

Суб'єкт цього злочину також спеціальний, це особа, на яку покладено професійні чи службові обов'язки щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх.

Санкції: штраф від 1700 до 5100 грн, обмеження свободи до 3-х років, позбавлення волі на той самий строк, позбавлення права займати конкретні посади або займатися конкретною діяльністю до 3-х років або без такого.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора