A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Гладківський старостинський округ
Голопристанської міської ради

Найважливіша цінність - Життя!!!!!

Дата: 23.02.2022 12:12
Кількість переглядів: 239

Чому потрібно регулярно проходити тест на ВІЛ?

Сьогодні на території Гладківського старостинського округу працювала обласна Мобільна амбулаторія з надання послуг (експрес тестування) обстеження на ВІЛ-інфекцію, вірусний гепатит С, інфекції, які передаються статевим шляхом.  

Найпоширеніші запитання.

Які існують стадії ВІЛ-інфекції

— Гостра стадія ВІЛ-інфекції:

Після інфікування вірус починає швидко розмножуватись, вражає різні клітини, органи та системи організму. Через 6-8 тижнів у третини інфікованих розвивається гостра ВІЛ-інфекція, яка протікає у формі лихоманки зі слабкістю, підвищенням температури, болях в суглобах, як це часто спостерігається при ГРЗ, у інших — цей період проходить безсимптомно. Через 1,5-3 місяці після інфікування в крові інфікованої людини з’являються антитіла до ВІЛ, на виявленні яких ґрунтується діагностика ВІЛ-інфекції. Період, що проходить від часу інфікування до формування антитіл до ВІЛ, називають «сіроконверсійним або діагностичним  вікном».

Безсимптомний період:

Після закінчення гострої стадії ВІЛ-інфекції розвивається безсимптомний період, який триває 8-10-12 років: здебільшого людина відчуває себе здоровою, веде звичайний спосіб життя, хоча періодично збільшуються лімфовузли, часто з’являються простудні захворювання. Такі люди є носіями ВІЛ і є найбільшою загрозою для своїх сексуальних партнерів та партнерів по голці, не можуть бути донорами крові та органів. Вірус, що знаходиться весь цей час в організмі, постійно вражає клітини імунної системи, так звані СД4-лімфоцити, які захищають організм від вторгнення мікроорганізмів (бактерій, вірусів, грибків та ін.).

СНІД:

Щороку кількість СД4 в крові ВІЛ-інфікованої людини зменшується в середньому на 50 клітин, і коли їх кількість падає до 300-200 і нижче порушується система імунного захисту і розвиваються захворювання, спричинені збудниками різних інфекцій, які в практиці ВІЛ-інфекції/СНІДу мають назву опортуністичних інфекцій. Людина погано себе почуває, відзначає схуднення, слабкість, стомлюваність. Ця стадія хвороби називається СНІД і проявами її можуть бути герпетична інфекція (насамперед оперізуючий герпес), грибкові ураження шкіри і слизових оболонок, активується або первинно розвивається туберкульоз.

— Чому важливо якомога раніше дізнатися про свій ВІЛ-статус?

— Рання діагностика ВІЛ — цей вид визначення факту зараження необхідний для того, щоб виявити загрозу ураження імунної системи якомога раніше. Це

  • по-перше, дозволяє уникнути поширення інфекції;
  • по-друге, вплинути на захворювання на початковій стадії.

— Як часто треба проходити тестування на ВІЛ?

— При ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям. Завдяки ефективності державних закупівель через міжнародні  організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією.

Рекомендується проходити скринінгові тести на ВІЛ під час звичайних регулярних медичних обстежень, на рівні з аналізами крові або сечі.
Незважаючи на ці рекомендації, більшість людей проходять тестування на ВІЛ, якщо опинилися в групі ризику. У зв'язку з цим, необхідно пройти тест на ВІЛ як мінімум раз на рік, якщо:

  • ви з кимось використовували одну голку / шприц при споживанні ін'єкційних наркотиків;
  • ви мали контакти з кров’ю та іншими біологічними рідинами ймовірно інфікованої людини (наприклад, використовували спільні шприци під час вживання ін’єкційних наркотиків або мали контакт з кров'ю або деякими секретами (слизом з піхви, грудним молоком, спермою, виділенням з ран, спинномозковою рідиною і ін.) хворих на ВІЛ-інфекцію);
  • у вас був незахищений секс (вагінальний, анальний або оральний) з партнером, який не знає про власний ВІЛ-статус.

Варто, мабуть, зазначити, що процедура тестування — абсолютно безкоштовна і швидка. Результат швидкого тесту на ВІЛ можна дізнатися вже через 15 хвилин:

  • до 5 хвилин — підготовка і забір крові з пальця;
  • 10 — очікування результату.

Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу.

— Що робити, якщо людині діагностували ВІЛ?

— Найголовніше — не панікувати, а звернутись до свого лікаря, стати на облік та розпочати лікування.

Далі механізм дій такий:

  • обов'язково необхідно зателефонувати усім своїм колишнім партнерам, з якими ви мали статеві та інші контакти, та порекомендувати пройти тест на ВІЛ. Або надати їх контакти лікарю. Тоді лікар збереже вашу анонімність та порекомендує вашим партнерам здати тест на ВІЛ.
  • протестуватися на вірусні гепатити В та С. В них схожі шляхи передачі, але якщо у вас ВІЛ ці захворювання є особливо небезпечними для вашого життя.

Головне пам’ятати, що ВІЛ — не вирок. Мільйони людей в усьому світі живуть з цим захворюванням повноцінним життям. Якщо вам діагностували ВІЛ – ви маєте змінити свій сценарій життя, приймати ліки і жити далі.

— Як часто проводять тестування вагітним?

— Відповідно до чинного законодавства, вагітні, які були взяті на облік по вагітності у першому триместрі (до 12 тижнів) повинні пройти обстеження з виявлення серологічних маркерів ВІЛ при взятті на облік по вагітності. У разі негативного результату, друге обстеження проводиться в 20-24 тижні вагітності. У разі негативного результату, третє обстеження проводиться в 32-36 тижнів вагітності.

— З якого віку можна проходити тестування на ВІЛ в Україні?

— Будь-які обмеження по віку відсутні. За певних обставин, тестування може бути проведено відразу після народження дитини.

— Чи потрібні документи для проходження тесту на ВІЛ?

За бажанням особи, яка звернулася для проведення тестування з метою виявлення ВІЛ, таке тестування може бути проведено анонімно. У разі отримання позитивного результату, особі необхідно буде пройти додаткове обстеження з наданням довідки, що засвідчує особу для отримання медичних послуг з приводу ВІЛ.

— Чи потрібна підготовка перед проведенням тестування?

— Ні, підготовка не потрібна.

Дякуємо всім жителям старостату, які сьогодні долучилися до тестування! Ви відповідальні за своє житті і здоров'я! 

Здоров'я Вам і Вашим близьким!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора